Miegs, Nervu sistēma

Kas ir serotonīns un kā tas ietekmē garastāvokli?Serotonīns ir hormons, kas mums nodrošina labu garastāvokli, smaidu sejā un pozitīvu skatu uz dzīvi, tādēļ to var dēvēt arī par optimistu hormonu. Serotonīns ir impulsu raidītājs starp nervu šūnām (neirotransmiters). Tas tiek sintezēts no cilvēka organismā neaizvietojamās aminoskābes – L-triptofāna, ko organismā uzņemam ar pārtiku (gaļu, pienu, olām u.c). Interesanti, ka serotonīns nepieciešams ne tikai mūsu nervu šūnām. Serotonīna sistēma piedalās asinsvadu sistēmas procesos un gastrointestinālās motilitātes regulācijā. Tādēļ, tam ir būtiska loma arī svara kontrolē.

Kas slēpjas zem serotonīna trūkuma?

  1. Depresija
  2. Bezmiegs
  3. Trauksmes izjūta un nemiers
  4. Migrēna un galvassāpes
  5. Aptaukošanās

Serotonīns regulē noskaņojumu, uzlabo miega kvalitāti un ēstgribu. Būtiski, ka serotonīns piedalās arī dopamīna regulācijā – ja tas trūkst veicina tā izdalīšanos, ja dopamīns ir par daudz – palīdz piebremzēt tā izdalīšanos. Tiek uzskatīts, ka zems serotonīna līmenis ir cieši saistīts ar depresijutrauksmimiega traucējumiemsvara pieaugumu un citām veselības problēmām. Ja organismā ir serotonīna deficīts – serotonīns trūkst, tad cilvēkam pasliktinās garastāvoklis, pieaug pesimistisks un apātisks noskaņojums un kā rezultātā zūd vēlme kaut ko darīt Tādēļ, svarīgi atcerēties un parūpēties par serotonīna daudzumu organismā. Palielinot organismam trūkstošo serotonīna daudzumu, var būtiski uzlabot veselību.

Vēlme pēc saldumiem

Teju ikvienu no mums kaut reizi dzīvē pārņēmusi vēlme pēc saldumiem. Tomēr, situācijās, kad vēlme pēc salda ir uzbāzīga un ieilgusi, der aizdomāties par šo vēlmju patieso iemeslu. Kā, piemēram, ar depresiju slimojošie vai trauksmes nomocītie cilvēki mēdz instinktīvi uzturā lieto daudz saldumus, tādējādi palielinot serotonīna daudzumu smadzenēs. Veidojas saikne starp serotonīnu, atkarību no saldumiem un aptaukošanos. Pēc saldumu uzņemšanas organismā paaugstinās insulīna līmenis. Tas savukārt ietekmē serotonīna koncentrāciju smadzenēs un sekmē arī tauku uzkrāšanos organismā. Stresa ietekmē krītas serotonīna līmenis un tad jebkurš stimuls var veicināt atkarības attīstību – ēdiens, dators, spēles utml.

Bezmiegs

Kopumā varam teikt, ka serotonīns regulē nervu sistēmas līdzsvaru, psihisko stabilitāti, garastāvokli un arīmiegu. Ir pierādīts, ka tieši melatonīnam ir noteicoša loma miega kvalitātē.  Melatonīns ir bioloģiski aktīva viela, kas veidojas mūsu smadzenēs nakts laikā (tumsā) un regulē mūsu organisma bioritmus – miega un nomoda ciklu. Melatonīns mūsu organismā sintezējas no serotonīna, kas pastiprināti izdalās tieši dienas laikā – serotonīna jeb tā dēvētā laimes hormona. Gan melatonīns, gan arī serotonīns veidojas no neaizvietojamās aminoskābes L-triptofāna, kuru mēs varam uzņemt tikai ar uztura vai uztura bagātinātāju palīdzību. Ievērojams L-triptofāna daudzums atrodams dažādos sieru veidos un gaļā.

Sadarbībā ar speciālistiem arī Latvijā ir radīti inovatīvi miega līdzekli, kā piemēram, zem mēles izsmidzināms melatonīna preparāts. Šāda produkta forma nodrošina aktīvās vielas nonākšanu asinsritē caur mutes gļotādu. Zem mēles izsmidzināmā forma nodrošina līdz pat 4 reizēm augstāku melatonīna koncentrāciju, salīdzinot ar kapsulu formas melatonīna preparātiem, kuri iziet cauri kuņģa zarnu traktam un aknām, kā rezultātā 80% no aktīvajām vielām tiek inaktivēti un nemaz nenonāk līdz receptoriem.

Dalīties