Vēdera labsajūta

Kuņģa-zarnu trakts ir neatņemama vispārējās veselības sastāvdaļa un tā pareiza darbība ir viens no cilvēka labsajūtas rādītājiem. Vasarā, kad ir ceļojumu un pikniku laiks, mainās arī cilvēku ēšanas ieradumi. Rīkojot piknikus vai svinot Līgo un Jāņu dienu priekšroka tiek dota uzkodām, ceptiem vai asiem ēdieniem, savukārt ceļojuma laikā ir strauja ierastās vides maiņa, kas var novest līdz tā sauktai “ceļotāju caurejai”. Jebkuru ieradumu maiņa vai nelabvelīgo faktoru ietekme var negatīvi iespaidot kuņga zarnu trakta darbību, tādējādi radot ne tikai vispārēju diskomforta sajūtu, bet arī nepatīkamus simptomus, kā smaguma sajūta vēderā, caureja, slikta dūša, vēdera pūšanās vai sāpēs.

Katram cilvēkam ir sava mikrobiota vai citiem vārdiem sakot – mikroflora – visu mikroorganismu sugu kopums (baktērijas, sēnes, vīrusi), kas dzīvo noteiktā vidē un viena no tādām vidēm ir kuņģa zarnu trakts. Zarnu mikrobiotai ir ļot svarīga loma, jo tā ne tikai uztur zarnu trakta veselību, bet arī palīdz stiprināt imūnsistēmu 1. Dažādi negatīvie faktori – stress, antibiotiku lietošana, nepilnvērtīgs vai nesabalansēts uzturs ietekmē zarnu mikrobiotu, provocējot slikto baktēriju vairošanos un tādējādi samazinot labo baktēriju skaitu, kas var izpausties ar nepatīkamu simptomu un diskomforta sajūtu. Ir ļoti svarīgi saglabāt zarnu mikrobiotas līdzvaru! Ja zarnu mikrobiotā ir disbalanss, jāsāk ar pārmaiņām dzīvesveidā – fiziskās aktivitātes, stresa mazināšana, sabalansēta uztura ievērošana un probiotiku lietošana, it īpaši pavasara un vasaras periodā, kad atsākas pikniku un ceļojumu laiks.

Probiotikas ir dzīvi mikroorganismi, kas bieži vien tiek saukti arī par labām baktērijām, kas uzlabo cilvēka kuņģa zarnu trakta veselību. Rauga sēņu Saccharomyces boulardii probiotikas efektivitāte jau sen pierādīta vairākos klīniskajos pētījumos. Termins “probiotikas” tika ieviests 1965. gadā pretēji nosaukumam “antibiotikas”. 1920. gadā franču biologs Anrī Bulārs devās uz Indoķīnu, lai pētītu dzīvās rauga sēnītes iedarbību uz fermentācijas procesu. Akūtas zarnu infekcijas holeras epidēmijas laikā biologs novēroja, ka vietējie iedzīvotāji kā līdzekli pret caureju izmanto tropisko augļu mangostānas un līčijas mizas 2. Mikrobioloģisko analīžu rezultāti apliecināja, ka šo efektu izraisīja dzīvā rauga sēnīte Saccharomyces boulardii, kas savu nosaukumu ir ieguvuši par godu tās atklājējam. Kopš tā atklāšanas S. boulardii labvēlīgā ietekme ir pētīta vairāk nekā 100 klīniskajos pētījumos un vairāk nekā 56 gadus tiek izmantota kā probiotika ne tikai caurejas ārstēšanai, bet arī citu negatīvu kuņģa zarnu trakta simptomu mazināšanai. S. boulardii bija pirmais rauga probiotikas līdzeklis, ko izmantoja un joprojām izmanto medicīnā.

Latvijā ražojošs farmācijas uzņēmums ”Solepharm”, piedāvā uz zinātnes balstītu produktu LACTOFAR, kas satur pētāmākās kuņģa zarnu traktam labvēlīgās raugu baktērijas Saccharomyces boulardii un kumelītes ziedu sauso ekstraktu, kurš veicina gremošanas sistēmas veselību, palīdz uzlabot zarnu peristaltiku un kuņģa sulas sekrēciju, kā arī novērst diskomforta sajūtu.Lactofar ir ērts lietošanā – tikai 1 kapsula dienā nodrošina gremošanas sistēmas veselību!

 

Dalīties