Nervu sistēma

Mūžu dzīvo, mūžu mācies! Apgūt jaunu informāciju, iemaņas, prasmes mums nākas jebkurā vecumā. Bērnībā un jaunībā, personībai veidojoties, mācības parasti ir intensīvākas. Jāiegūst vispārējā izglītība, kā arī zināšanas izraudzītajā profesijā, lai spētu konkurēt darba tirgū un nodrošināt dzīves kvalitāti. Ņemot vērā cilvēces straujo tehnoloģisko attīstību, zināšanas jāpapildina nemitīgi. Mācīšanās process cilvēku smadzenēs notiek līdzīgi un tomēr atšķirīgi, jo šis unikālais mehānisms arī katram indivīdam ir unikāls. Viens spēj ļoti ātri iemācīties, piemēram, dzejoli, bet pēc nedēļas to jau ir aizmirsis, citam iet lēni un ilgi, taču apgūtais ir uz palikšanu. Jauna materiāla uztveres un apguves spējas ir saistītas ar to, kurus smadzeņu resursus izmantojam. Kā produktīvāk mācīties, kā uzlabot atmiņu? Kā strādā smadzenes?

Cilvēka smadzenes ir ārkārtīgi sarežģīts mehānisms, tīkls, kurā ir aptuveni 10 miljardi neironu, kas kontrolē mūsu maņas, kustības, atmiņu un garīgo aktivitāti. Katrai smadzeņu puslodei ir vairākas svarīgas, atšķirīgas funkcijas. Kreisā ir atbildīga par verbālās runas apstrādi, analītisko domāšanu (īpaši par skaitļu un matemātisko simbolu uztveri) un informācijas secīgu apstrādi, labā – par neverbālās informācijas, kas izteikta simbolos un attēlos, apstrādi, kā arī par mākslinieciskām un muzikālām prasmēm. Tādējādi cilvēki, kuriem dominējoša ir kreisā puslode, ir vairāk tendēti uz analītiskajām spējām, savukārt tiem, kuriem dominējošā ir labā, piemērotāka būs jaunrade, mākslinieciskais darbs.

Pētījumi un eksperimenti liecina, ka labākus panākumus, rezultātus kā vieni, tā otri var gūt, izmantojot abu pusložu resursus, piemēram, analītiskā darbā pa laikam pieslēdzot arī labo smadzeņu puslodi, kas atbildīga par tēlaino, asociatīvo domāšanu. Un otrādi – pēc radoša domas lidojuma paraugoties uz paveikto pragmatiski.

Atmiņa ir vispārējs apziņas spēju un augstāku garīgo funkciju kompleksa apzīmējums. Tā ļauj mums saglabāt un atkārtot informāciju, kas ir nepieciešama prasme veiksmīgam mācīšanās procesam. Tiem, kuriem šī prasme vājāk attīstīta, tā vairāk jātrenē. Kā vēstī tautas paruna: atkārtošana – zināšanu māte! Svarīga lieta, kas jāzina par sevi, ir tas, kā tu spēj vislabāk atcerēties. Vai tev labāk strādā vizuālā vai dzirdes atmiņa, vai nepieciešama praktiska pieredze, lai iegaumētu? Vai tu mācies, vērojot citus, klausoties, lasot vai pats visu praktizējot? Tiklīdz zināsi, kā tu mācies, vari piemērot šos paņēmienus saviem mācīšanās paradumiem. Piemēram, ja tev labāk darbojas redzes atmiņa, izmanto vizuālus piemērus; ja grāmatā tie nav doti, sameklē citā grāmatā vai radi pats, izmantojot doto tekstu. Ja labāk atceries lietas, kas ir dzirdētas, lasi skaļi vai veido diskusiju grupu, lai tiktos un izrunātu apgūto. Savukārt, ja tava atmiņa vislabāk darbojas pēc praktiskas pieredzes, iespēju robežās imitē aprakstīto darbību.

Lai apgūtu kaut ko jaunu, svarīga ir ne tikai atmiņa, bet arī koncentrēšanās spējas. Jāņem vērā, ka smadzenes efektīvi spēj strādāt tikai 20 – 40 minūtes, tāpēc ir svarīgi regulāri doties nelielā atpūtā, kas palīdzēs atjaunot koncentrēšanās spējas un būs vērtīga arī atmiņas sakārtošanai. Liela pārslodze, slimības, stress, kā arī nepietiekams uzturs var negatīvi ietekmēt smadzeņu darbības spējas.

Latvijā ražojošs farmācijas uzņēmums „Solepharm” piedāvā inovatīvu aminoskābju un augu ekstrakta kompleksu Solemax®Neuro, kas palīdz uzlabot atmiņu, koncentrēšanas spējas, kā arī citas kognitīvās funkcijas . Solemax®Neuro satur standartizētu ginkgo biloba ekstraktu, magniju un aminoskābes – vielu kombināciju, kas saistīta ar smadzeņu darbību. Ginkgo biloba viens pats nespēj uzlabot smadzeņu darbību, ir ļoti svarīgi to lietot kopā ar magniju un aminoskābēm. Sastāvā esošais fenilalanīns pozitīvi ietekmē smadzeņu darbību un atmiņu, kā arī uzlabo impulsu pārnešanu uz nervu šūnām, samazina uzbudināmību un trauksmi, fosfatidilserīns aktivizē neironus, kas stimulē dopamīnerģisko neironu aktivitāti, savukārt L-arginīns uzlabo garastāvokli un izturību. Solemax®Neuro īpaši piemērots studentiem un skolēniem, kuriem ir paaugstināts intelektuāls darbs. Izmantojot Solemax®Neuro, jūs kļūsiet uzmanīgāks, mērķtiecīgāks, jutīsieties dzīvespriecīgāks. Mazināsies spriedze un uztraukums – Solemax®Neuro palīdzēs sasniegt labākus rezultātus gan skolā, gan darbā!

Dalīties