Sievietes veselība
Urīnceļu infekcija ir viena no biežāk izplatītākā infekcijas slimība pasaulē – kā apgalvo ģimenes ārsti dažiem pacietiem tās ir biežāk par iesnām vai klepu.Jaatzīst,ka sievietes ir īpaši uzņēmīgas pret urīnceļu infekcijām it sevišķi urīnpūšļa iekaisumu, jeb cistītu, anatomisku iemeslu dēļ. Viens no ietekmējošiem faktoriem ir tas, ka sievietes urīnizvadkanāls ir īsāks, kas ļauj baktērijām ātrāk iekļūt urīnpūslī,kā arī urīnizvadkanāla atvere novietota tuvu tūplim un makstij. Šīs infekcijas vīriešiem nerodas tik bieži kā sievietēm, bet var būt nopietnākas. Visbiežāk novērotie urīnceļu infekcijas izraisītāji ir baktērijas, kas sastopamas katra cilvēka gremošanas traktā. Sievietēm 85% tās ir zarnu nūjiņas (Escherichia coli), kas nonāk urīnceļos.Urīnceļu infekcijām ir vairāki veidi, tas var būt uretrīts, tas nozīmē, ka infekcija ir urīnizvadkanālā, vai cistīts, kad infekcija ir urīnpūslī, ja infekcija netiek laicīgi ārstēta un baktērijām izdodas aizceļot tālāk pa urīnvadiem rodas jau infekcija nierēs, jeb pielonefrīts. Lai spētu atpazīt šo nepatīkamo problēmu un laikus to novērstu, ir svarīgi zināt, gan slimības cēloņus, gan iespējamos risinājumus un nepieciešamo profilaksi, gan tad kad simptomi ir izteikti, konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai urologu.

Kā atpazīt urīnceļu infekciju? 

Pirmie simptomi rada patstāvīgu vēlmi apmeklēt tualeti, kaut gan urīns tik pat kā neizdalās.Bieža ar nelielu urīna daudzumu urinācija, iespējams sāpīga, parasti sāpes ir urinācijas beigās, kad pūslis saplok un gļotādas brūcītes savstarpēji saskaras, izraisot durošu vai dedzinošu sajūtu. Sāpes var būt arī vēdera lejas daļā, vai urīnizvadkanālā, jo tas parasti iekaist kopā ar urīnpūsli. Urīns kļūst duļķains, retākos gadījumos parādās asins piejaukums urīnā. Sievietes ļoti bieži sūdzas par žņaudzošu, dedzinošu sajūtu, kas mijas ar izteiktām sāpēm vēdera lejasdaļā.Visas šīs nepatīkamās sajūtas var papildināt drudzis ar nedaudz paaugstinātu temperatūru. Visi šie simptomi ir ļoti nepatīkami, un traucējoši.

Kas veicina urīnceļu infekcijas?

 

To var veicināt nepareizi ievērota higiēna, sintētiskas apakšveļas velkāšana, nepietiekama šķidruma uzņemšama, urīna nesaturēšana,vai katetra lietošana, diabēts. Urīnceļu infekciju novēro arī sievietēm pēc menopauzes, kad samazinās labvēlīgo baktēriju daudzums maksts gļotādā un kļūst plānākas urīnpūšļa sieniņas.Visbiežāk slimo jaunas, seksuāli aktīvas sievietes vai grūtnieces, kad palielinoties dzemdei tā saspiež urīnpūsli un rada urīna atteces traucējumus, vai arī tiek novērota hormonu izraisīta imunitātes pavājināšanās.

 

Kā ievērot urīnceļu profilaksi?

Lieto ikdienā vismaz 2 litrus ūdeni,tējas,dzērveņu morsus, rūpīgi ievēro intīmo higiēnu, lieto mazgāšanās līdzekļus ar neitrālu pH. Nenēsā sintētisko apakšveļu, un laicīgi apmeklē labierīcības, neļaujot urīnpūslim pārpildīties. Pirms un pēc dzimumakta vēlams apmazgāties un apmeklēt tualeti, lai nevēlamie mikrobi ilgi neuzkavētos pūslī.

Kā ārstēt urīnceļu infekcijas?

Lai arī liela nozīme ir tam, kāda ir vispārējā sievietes veselība un cik labi darbojas imūnā sistēma, dažreiz urīnceļu infekcijas atkārtojas, un ne vienmēr tam ir iespējams atrast likumsakarīgu izskaidrojumu un rodas jautājums, kā tās ārstēt?

Ir situācijas, kad ģimenes ārsts nozīmē antibiotikas, bet lielākā daļā gadījumu pirmā izvēle ir dzērveņu preparātiem vai D-mannozes saturošiem preparātiem. Sākumā var šķist, kapēc jālieto dzērveņu preparāti, ja var vienkārši ēst dzērvenes. To var darīt, bet apēdot dzērvenes mēs nespējam uzņemt visas svarīgās vielas, jo lielākā daļa aktīvo vielu atrodas dzērveņu miziņās, ko cilvēka kunģa zarnu trakts nespēj sašķelt,līdz ar to arī nespēj uzņemt. D-mannoze neļauj baktērijām piestiprināties pie urīnceļu sieniņām, turklāt tās baktērijas, kuras jau ir paspējušas piesaistīties,”norauj” nost un ar urīna palīdzību izvada no organisma. Daudzos starptautiskos pētījumos tika pierādīts,ka d-mannoze darbojas arī kā prebiotka, palielinot “labo” baktēriju augšanu. Turpretī dzērvenes ir viens no pazīstamākajiem līdzekļiem, kurus ir radījusi pati daba un to sastāvā esošās vielas kā benzoskābe, proantocianidīni, c vitamīns ir lielisks palīgs cīņā ar urīnceļu infekcijām. Lietojot dzērveņu preparātus urīna pH kļūst skābāks, turklāt dzērvenes satur vielu ar antibakteriālu darbību-hipūrskābi, kas neļauj baktērijām piesaistīties pie urīnceļu sieniņām un tās izvada no organisma. Ļoti svarīgi kādas dzērveņu šķirnes-lielogu dzērvenes vai purva dzērvenes tiek izmantotas preparātu ražošanā un kā tiek apstrādātas dzērvenes, vai tās tiek kriodesikētas vai nē. Kriodesikējot dzērvenes tiek nodrošināta maksimāla aktīvo vielu saglabāšana. Ņemot vērā efektīvāko sastāvu un īpašo ražošanas procesu arī Latvijā tiek ražots inovatīvs dzērveņu (gan lielogu,gan purva dzērveņu) preparāts ar d-mannozi. Atceries!!! Jo ātrāk uzsāksi ārstēšanu, jo efektīvāka tā būs. Svarīgi urīnceļu infekcijas izārstēt līdz galam- izzūdot pirmajiem simptomiem nepārtrauc ārstēšanu.

 

Dalīties