Sirds veselība

Jautājumi par holesterīnu var būt mulsinoši. Ko nozīmē holesterīna skaitļi? Vai ēdiens ietekmē holesterīna līmeni? Uzziniet atšķirību starp mītiem un faktiem par holesterīnu. Apņemieties kontrolēt savu holesterīna līmeni un būt noteicējs par savu asinsvadu un sirds veselību.

Mīts: Holesterīns ir slikts.

Fakts: Ne viss holesterīns ir slikts. Holesterīns ir nepieciešams svarīgu darbu veikšanai, piemēram, hormonu ražošanai un šūnu veidošanai. Holesterīna transportam no asinīm uz proteīniem tiek izmantoti lipoproteīni:

Zema blīvuma lipoproteīni (ZBL), ko dažreiz sauc par “slikto” holesterīnu. Tas veido lielāko daļu cilvēka ķermeņa holesterīna. Augsts ZBL holesterīna līmenis palielina sirds slimību un insulta risku.

Augsta blīvuma lipoproteīni (ABL) jeb “labais” holesterīns. Tā viena no funkcijām ir pārvietot “slikto” holesterīnu atpakaļ uz aknām, kur pēc tam tas tiek izvadīts no ķermeņa. Augsts ABL līmenis var samazināt sirds un asinsvadu slimību risku.

Kad ķermenī ir pārāk daudz ZBL, tas var uzkrāties asinsvadu sieniņās. Laika gaitā asinsvadu iekšpuse sašaurinās un veidojas ateroskleroze. Sašaurinājums var ierobežot un galu galā bloķēt asins plūsmu uz sirdi vai citiem orgāniem izraisot stenokardiju vai pat infarktu un insultu.

Mīts: Es to varētu just, ja man būtu augsts holesterīns.

Fakts: Augstam holesterīnam parasti nav pazīmju vai simptomu. Jūs varat arī nezināt, ka jums ir paaugstināts holesterīna līmenis līdz pat brīdim, kad ir jau par vēlu – konstatēts infarkts vai insults. Tāpēc ir svarīgi pacientiem, kas ir paaugstināta riska grupā (pacienti vecumā ap 45 gadiem, pacientiem ar lieko svaru, smēķētāji) pārbaudīt holesterīna līmeni vismaz reizi divos gadā vai pat reizi gadā.

Reizēm dažiem cilvēkiem uz ādas parādās dzeltenīgi izaugumi, ko sauc par ksantomām, kas ir bagātas ar holesterīnu. Cilvēkiem ar ksantomām var būt augsts holesterīna līmenis.

Mīts: Man nepalielinās holesterīna līmenis pat ēdot pārtikas produktus ar augstu holesterīna daudzumu.

Fakts: Ārīgi tā varētu šķists, bet izmaiņas cilvēka ķermeņa iekšienē var liecināt par pretējo. Izvēloties pārtiku būtu svarīgi pievērst uzmanību piesātināto tauku daudzumam, jo piesātinātie tauki var paaugstināt holesterīna līmeni. Būtu jāizvairās no sarkanās gaļas, sviesta un siera. Tā vietā censties ēst pārtiku ar daudz šķiedrvielām, piemēram, auzu pārslas un pupiņas, izvēlēties nepiesātinātus taukus, piemēram, avokado, olīveļļu un riekstus.

Labais holesterīns

Mīts: Es nevaru neko darīt, lai mainītu holesterīna līmeni.

Faksts: Jūs vara darīt daudz lietas, lai uzlabotu holesterīna līmeni un uzturētu to normas robežās.

– Regulāri veiciet holesterīna līmeņa pārbaudes. Ik pēc 4-6 gadiem būtu ieteicams veikt pilnu lipīdu analīzi nosakot kopējā holesterīna līmeni, ZBL, ABL un trigliciīdu līmeni.

– Veiciet uztura izmaiņas. Izvēlieties pārtikas produktus, kuru sastāvā ir daudz šķiedrvielu un nepiesātinātie tauki, izvairieties no pārtikas produktiem ar augstu piesātināto tauku saturu.

– Esiet aktīvs katru dienu. Pieaugušajiem tiek rekomendēts nedēļā 150-300 minūtes veltīt fiziskām nodarbēm.

– Nesmēķējiet un nelietojiet tabakas izstrādājumus. Smēķēšana sabojā asinsvadus, paātrina aterosklerozi un ievērojami palielina sirds un asinsvadu slimību risku.

– Pārrunājiet ar savu ārstu vai farmaceitu par holesterīna līmeņa samazināšanas veidiem. Ja Jums nozīmētas zāles holesterīna līmeņa kontrolei, turpiniet tās lietot tā, kā noteikts.

– Noskaidrojiet savu ģimenes vēsturi. Ja Jūsu vecākiem vai citiem tiešajiem ģimenes locekļiem ir augsts holesterīna līmenis, iespējams, Jums biežāk ir jāveic holesterīna pārbaude.

Mīts: Man nav nepieciešami statīni vai citas zāles holesterīna līmeņa samazināšanai. Es varu samazināt savu holesterīna līmeni ievērojot diētas un fiziskās aktivitātes.

Fakts: Lai gan daudzi cilvēki var sasniegt labu holesterīna līmeni izvēloties veselīgu pārtiku un veicot pietiekamas fiziskās aktivitātes, bet šīs darbības ietekmē tikai 30% no cilvēka holesterīna daudzuma. Atlikušie 70% holesterīna tiek veidoti aknās, kur šo holesterīna veidošanos var kontrolēt ar zālēm, ko sauc par statīniem, lai pazeminātu holesterīna līmeni. Jaunākās dislipidēmijas vadlīnijas kā efektīvu alternatīvu šiem medikamentiem piedāvā izvēlēties monakolīnu K, kas ir dabīgs savienojums un tiek iegūts no sarkanā rauga rīsiem fermentācijas procesā un tam piemīt statīniem līdzīgas īpašības.

Mīts: Es neesmu ar lieko svaru, man nevar būt paaugstināts holesterīns.

Fakts: Lai arī cilvēks izskatās tievs un veselīgs, viņa holesterīna rādītāji var liecināt par pretējo. Tas tādēļ, ka nozīmīga loma ir ģenētikai. Ja Jūsu dzimtā ir nosliece uz paaugstinātu holesterīna līmeni, iespējamas, Jums tas būs paaugstināts neatkarīgi no tā cik Jūs sverat un nevienaa diēta Jums to neatrisinās, jo 70% no kopējā holesterīna tiek veidoti aknās, uzturs ietekmē vien atlikušos 30%. Tādēļ holesterīna rādītāja pārbaudes ir jāveic ikvienam, jo īpaši vecumā pēc 45 gadiem.

 

Dalīties