Elpceļu veselība, Imunitāte

Sākoties apkures sezonai un palielinoties kontrastam starp iekštelpu un āra temperatūru un gaisa mitruma atšķirībām, mūsu elpceļu gļotāda kļūst sausāka un vieglāk ievainojama, uzņēmīgāka pret dažādām baktērijām un infekcijām. Un sākas iesnu un klepus uzbrukumi.

Klepus nav ienaidnieks, tā ir organisma dabiska aizsargreakcija, lai atbrīvotos no kairinājuma elpceļos vai tajos iekļuvušiem svešķermeņiem, tai skaitā vīrusiem, un uzkrātām gļotām. Organisms cīnās un cenšas mūs aizsargāt. Tomēr, ja nenākam palīgā, šī cīņa bieži izrādās nevienlīdzīga vai vismaz ievērojami ieilgst. Dažu dienu laikā elpceļu problēmas izārstēt nevar. Taču iespējams mazināt slimības simptomus, atvieglot tās gaitu, apturēt attīstību, neļaujot sausumam elpceļos vai nelielam iekaisumam pāraugt bronhītā, laringītā, plaušu karsonī, garajā klepū.

Deguns ir pirmais elpceļu filtrs, kas sasilda ieelpoto gaisu, aiztur putekļus un svešķermeņus. Ja tas nespēj veikt savu darbu, sākam elpot caur muti, tādējādi paaugstinot elpceļu infekcijas risku. Bieži vien klepus ir iesnu pavadonis, jo rīklē ietek arī pastiprināti veidojušies izdalījumi no aizdegunes. Tāpat kairinājums var rasties trahejā, bronhos, plaušās. Klepus nakts laikā ir apliecinājums tam, ka slimība iet dziļāk.

Parasti par pirmo slimības fāzi liecina sauss, rejošs klepus, kas liecina par tūsku elpceļos. Šādā gadījumā nepieciešams mitrināt elpceļu gļotādas. Te var palīdzēt dabas līdzekļi, tējas, klepus sīrupi ar dabisku ārstniecības augu sastāvu, kas palīdzēs atbrīvot elpceļus no uzkrātā sekrēta, krēpām, veicinās atklepošanu, tīrīs tos un darbosies pret iekaisumu. Ieteicams paņemt pauzi ikdienas skrējienā arī tad, ja pašsajūta ir it kā normāla un temperatūra nav paaugstināta. Miers ir organisma palīgs, kad jācīnās ar infekcijām, un robeža starp veselību un slimību, nereaģējot uz pirmajiem simptomiem, ir viegli pārkāpjama. Svarīgi ir bieži vēdināt telpas un mitrināt gaisu, kaut vai izžaujot mitru dvieli uz radiatoriem. Pietiekams gaisa mitrums palīdz arī uzturēt gļotādu mitru un spējīgu aizturēt vīrusus. Jālieto daudz šķidruma. Noteikti nāks par labu kustību un elpošanas vingrinājumi, veicot dziļu ieelpu un izelpu.

Neaizsargātākie cīņā ar elpceļu iekaisumiem ir bērni, kam vēl nav nostiprinājusies imūnsistēma. Labs palīgs elpceļiem būs dabīgais Bronchonorm balzams. Tā sastāvā ir priede un mārsils, kas labvēlīgi ietekmē elpošanas sistēmu – nomierina un mazina kairinājumu elpceļos, kas var izsaukt klepu, atbrīvo elpceļus no uzkrātā sekrēta un atvieglo elpošanu. Sausam klepum parasti seko mitrs klepus, kas ļauj domāt par pakāpenisku atveseļošanos, jo klepus vairs nav tik mokošs. Šajā fāzē, turpinot lietot dabiskas izcelsmes līdzekļus, jāveicina krēpu šķidrināšana, lai tās varētu labāk izvadīt. Taču arī mitrs klepus, ja tas ir ilgstošs, liecina par to, ka krēpas veidojas no jauna. Ja slimības simptomi tomēr nemainās un nemazinās nedēļas laikā, jākonsultējas ar speciālistu, kurš palīdzēs izvēlēties piemērotākos ārstniecības līdzekļus, ņemot vērā slimības izpausmes un bērna individualitāti. Ja klepus ir lēkmjveida un bērns sūdzas, ka nespēj atklepoties, jādodas pie ārsta nekavējoties, jo šīs visbiežāk ir garā klepus pazīmes, un tā ir nopietna slimība. Sekojot regulējumiem sakarā ar pandēmiju, ārsta zīmi, lai bērns varētu atgriezties skolā vai bērnudārzā, vajadzēs jebkurā gadījumā.

Svarīgākais ir ikdienā stiprināt bērna nestabilo imūnsistēmu, paaugstināt organisma aizsargspējas, lai slimība nemaz netiek klāt. Kā to panākt? Sākot jau ar mātes pienu zīdainim! Veselīga, sabalansēta, vitamīniem bagāta pārtika, nepārspīlētas, taču regulāras fiziskas aktivitātes un vingrojumi, svaigs gaiss.

Dalīties