Sievietes veselība, Vēdera labsajūta

Viena no vērtīgākajām Latvijas ogām ir purva dzērvene. Tā augusi ekoloģiski tīrā vidē, jo mitrās, purvainās vietas, kur parasti dzērvenes lasāmas, atrodas tālu no autoceļiem, izplūdes gāzēm, industrijas radītā gaisa piesārņojuma. Šai ogai piemīt plaša spektra ārstnieciskās īpašības.

Veselība dzērvenes ogā

Dzērvenēs ir daudz C vitamīna, vērtīgie E un K1 vitamīni, kā arī varš un mangāns, kas stiprina organisma imūnsistēmu un aizsargspējas pret vīrusiem un infekcijām. Antioksidanti, kuru dzērvenēs ir vairāk nekā, piemēram, avenēs, zemenēs, ķiršos, spinātos vai brokoļos, ir efektīvi cīņā ar cistītu, kuņģa čūlu, tie normalizē asinsriti, asinsspiedienu un sirdsdarbību, regulē cukura līmeni asinīs. Bostonas Tafta universitātes pētījumi liecina, ka antioksidanti un vielas ar pretiekaisuma iedarbību, ko satur dzērvenes, var uzlabot arī smadzeņu darbību, atmiņu un koordināciju. Dzērvenes ir noderīgas cīņā ar audzējiem, palēninot vēža šūnu vairošanos un dodot pozitīvu efektu prostatas, olnīcu, krūts, resnās zarnas, aknu audzēja ārstēšanā.

Īpaši jāizceļ dzērveņu labvēlīgā ietekme uz urīnceļu veselību. Ogās esošā hipūrskābe neļauj „sliktajām” Escherichia coli baktērijām (E. coli ir zarnu nūjiņu paveids, kas izraisa iekaisumus urīnceļos) piestiprināties pie urīnceļu sieniņām, tādējādi novēršot infekcijas risku. Savukārt dzērvenēs esošais kolagēns (proteīns, kas veido saistaudus) stiprina kaulus, zobus, nagus un matus, uzlabo arī ādas elastību un veselību, tas būs labs palīgs cīņā ar pūtītēm, pumpām un augoņiem.

Mazkaloriju sārtvaidze

Krietna sauja jeb 100 gramu purva dzērveņu satur aptuveni 12,2 g ogļhidrātu un 4 g vienkāršo cukuru kā saharoze, glikoze, fruktoze; 4,6 g šķiedrvielu – pektīnus, celulozi un hemicelulozi; 0,4 g proteīnu un 0,1 g tauku. Pārējais ir ūdens. Un tikai 46 kalorijas! Šīs ogas palīdz samazināt lieko svaru, vienlaikus nodrošinot vērtīgas uzturvielas. Turklāt dzērvenes grūti pārdozēt – garšīgas, taču pietiekami koncentrēti skābas, lai neuztvertu kā našķi. Šķiedrvielas atrodamas tieši ogu miziņās, tādēļ dzērveņu sulā to tikpat kā nav.

Arī mūsu tautas folklora liecina, ka dzērveņu vērtību apzinājušās jau daudzas paaudzes. Tās pieminētas latvju dainās, parunās, sakāmvārdos. „Ja grib, lai būtu sārti vaigi, tad vajag Lieldienu rītā priekš saules apēst vismaz trīspadsmit dzērveņu ogas!” – vēstī tautas ticējums. Pavasara svētku pieminēšana apstiprina, ka ziemas laikā dzērvenes nekļūst mazvērtīgākas, un sārti vaigi šajā gadījumā ir veselīguma simbols. Rudenī salasītās ogas jāprot pareizi sagatavot uzglabāšanai.

Ja pastaigām pa dzērveņu purviem nav iespēju, vērts meklēt aptiekā uztura bagātinātāju, kura sastāvā ir dzērvenes. Mūsdienu tehnoloģijas, piemēram, kriodesikācija, ļauj dehidrācijas procesā saglabāt 100 % aktīvo vielu, ko satur ogas. Kā saule rasas pilienā.

Koncentrēts vitamīnu avots

Latvijas uzņēmums Sole Pharma radījis uztura bagātinātāju Soluro DUO, kas satur augstas koncentrācijas lielogu dzērveņu (Vaccinium macrocarpon) ekstraktu un purva dzērveņu (Vaccinium oxycoccus) koncentrātu, kas iegūts, izmantojot unikālu tehnoloģiju, lai maksimāli saglabātu ogās esošās dabiskās vielas un pastiprinātu to darbību. Drīkst lietot kopā ar antibiotikām. Ieteicams pieaugušajiem iekšķīgi pa 1 sarkanajai kapsulai un 1 caurspīdīgajai kapsulai 1 reizi dienā.

Dalīties