Skaistums, Vēdera labsajūta

Šķiedrvielas ir balastvielas, kas palīdz uzlabot vielmaiņu, kontrolēt svaru un pat samazināt holesterīnu. Dienā ieteicamas uzņemt aptuveni no 35-45 g. Tikai 5% no populācijas uzņem šo vajadzīgo daudzumu ik dienas. Īpaši cilvēkiem ar paaugstinātu ķermeņa masas indeksu jeb ĶMI būtu jāpārliecinās vai dienā tiek uzņemts vajadzīgais šķiedrvielu daudzums.

Ko dara šķiedrvielas?

Šķiedrvielas var dēvēt par tādām kā “slotiņām”, kas neuzsūcas gremošanas trakā un tiek izvadītas no organisma pa ceļam veicot svarīgus darbus. Šķiedrvielas veicina uzņemtā ēdiena virzīšanos zarnu traktā tādejādi, kavējot aizcietējuma veidošanos. Veidojot viskozu tīklu, šķiedrvielas kavē tauku uzsūkšanos zarnās. Šī īpašība normalizē holesterīna līmeni un pasargā asinsvadu sieniņas no aterosklerozes attīstības.

5 produkti, kas vērtīgi ar šķiedrvielām

Čia sēklas. 100 g čia sēklu satur aptuveni 34.4 g šķiedrvielu, kas tās padara par vienu no vērtīgākajiem šķiedrvielu avotiem. Čia sēklas ir bagātas ar omega-3, alfa-linolēnskābi un kalciju.

Popkorns. 100 g popkorna satur 14.4 g šķiedrvielu tādēļ popkorns tiek uzskatīts par uzkodu karali (vērtīgs popkorns ir bez sāls, cukura vai citām garšvielām).

Pilngraudi. 100 g auzu pārslas satur 7 g šķiedrvielu. Maltītes pamatam pareizā izvēle būtu pilngraudu maize, makaroni vai rīsi.

Pupas. Vai zināji, ka pākšaugi ir bagātīgi ar šķiedrvielām? 100 g pupas satur 6.8 g šķiedrvielu. Iekļauj pupas savā ēdienkartē.

Avokado. 100 g avakado satur 6.7 g šķiedrvielu. Avokado ir vērtīgs ar nepiesātinātajām taukskābēm un kāliju, tādēļ rekomendējams sirds veselības uzlabošanai. Avokado var lietot kā mērci, aizstājot majonēzi.

Ātra un bagātīga smūtija recepte

Čia sēklu smūtijs – sablendē 2 glāzes zaļumu, piemēram, spinātu, 1,5 glāzi ūdens un 2 ēdamkarotes čia sēklu. Tad pievieno vienu nomizotu apelsīnu, glāzi ogu, piemēram, zemeņu vai aveņu un glāzi saldētu melleņu un atkal sablendē. Pievieno tējkaroti Good Fiber bagātīgākam šķiedrvielu sastāvam.

Kā uzņemt šķiedrvielas gudri?

Latvijas farmācijas uzņēmums Lotos Pharma izstrādājis šķiedrvielu kompleksu Good Fiber. 100 g Good Fiber satur 95 g šķiedrvielu. Good Fiber sastāvā esošās šķiedrvielas atšķiras no tām, kas atrodamas pārtikas produktos. Pati efektīvāk šķiedrviela Good Fiber sastāvā ir glikomannāns, kas tiek iegūts no konjaka saknes. Nonākot ūdens vidē, tā uzbriest un var kļūt līdz pat 50 reizes lielākai, līdz ar to smadzenēm daudz ātrāk tiek nosūtīts signāls par to ka kuņģis ir pilns un veidojas sāta sajūta. Kā arī pierādīts, ka dienā uzņemot vismaz 3 g glikomannāna tas palīdz samazināt svaru un uzņemot 4 g – uztur normālu holesterīna līmeni.

Dalīties