Aknu veselība

Aknas cilvēka organismā ir primārā filtrēšanas sistēma, kas pārvērš toksīnus atkritumproduktos, attīra asinis un pārstrādā uzņemtās barības vielas un medikamentus. Detoksikācija jeb aknu attīrīšana pēdējos gados kļuvusi par modes lietu, tiek reklamētas gan dažādas metodes, gan līdzekļi. Bet vai tiešām tā ir nepieciešama un nekaitē veselībai? Lūk, daži populārākie mīti!

Mīts Nr. 1: Aknu attīrīšana ir svarīga labas veselības uzturēšanai

Produkti aknu attīrīšanai bieži vien tiek reklamēti kā brīnumlīdzekļi, bez kuriem organisms pats nespēj normāli funkcionēt un saglabāt labu veselību. Patiesībā aknas nav speciāli jāattīra. Svarīgākais aknu labsajūtai ir veselīgs dzīvesveids. Ļoti būtiskas ir fiziskās aktivitātes, jo tās paātrina asins mikrocirkulāciju visā organismā, tai skaitā arī aknās, un asins mikrocirkulācijas uzlabošanās palīdz tām efektīvāk izvadīt toksiskās vielas.

Ne mazāk svarīgs ir pilnvērtīgs un daudzveidīgs uzturs. Aknu šūnām, lai tās aktīvi darbotos, nepieciešamas visas uzturvielu grupas (ogļhidrāti, olbaltumvielas, tauki un šķiedrvielas), ko pārstrādāt. Ja ilgstoši tiek lietota vienveidīga pārtika (piemēram, tikai rīsi ar vistas fileju), daļa aknu šūnu slinko un nepilda savas funkcijas. Tāpēc, ja vēlamies palīdzēt aknām, jāsāk ar veselīga dzīvesveida ieviešanu savā ikdienā!

 

Mīts Nr. 2: Aknu attīrīšana ir drošs un veselīgs veids, kā zaudēt svaru

Daudzi aknu detoksikācijas līdzekļi un attīrīšanas plāni, piemēram, populārās sulu kūres, tiek reklamēti arī kā svara zaudēšanas veidi, tomēr šādam apgalvojumam nav zinātniska pamatojuma. Tieši otrādi – tas var kaitēt organismam. Tāpat kā aknu veselības uzturēšanā, arī svara samazināšanā galvenā loma ir fiziskajām aktivitātēm un sabalansētam uzturam.

Mīts Nr. 3: Aknu attīrīšana pasargā no aknu slimībām

Arī šis apgalvojums neatbilst patiesībai. Aknu slimību profilaksē būtiskākais ir izvairīties no faktoriem, kas var veicināt aknu bojājumus, nekaitēt tām.

Izvairieties no pārmērīgas alkohola lietošanas – tas ir viens no galvenajiem aknu bojājumu iemesliem!

Uzturiet savu ķermeņa masas indeksu normālā diapazonā (18 līdz 25), ēdot veselīgi un regulāri sportojot – tas samazina risku saslimt ar bezalkoholisko taukaino aknu slimību.

Arī vīrusu infekcijas var ietekmēt aknu darbību, tādēļ ir būtiski pēc smagākām slimošanas reizēm pārbaudīt savu aknu veselību.

Ne vienmēr iespējams izvairīties no kaitīgajiem faktoriem, kuri veicina aknu bojājumus, tāpēc svarīgi darīt to, kas ir mūsu spēkos, lai palīdzētu aknām. Šajā gadījumā būtiska loma ir hepatoprotektoriem – dabas vielām, kas pasargā un veicina aknu šūnu atjaunošanos.

Lotos Pharma sadarbībā ar speciālistiem ir radījis produktu aknu veselībai – Hepasan Forte. Tā sastāvā ir divi atzītākie hepatoprotektori – silimarīns, kas iegūts no mārdadža, un esenciālie fosfolipīdi, ko veido holīns. Holīns palīdz nodrošināt normālu lipīdu un homocisteīna metabolismu un palīdz uzturēt normālu aknu darbību. Mārdadža un artišoka ekstrakti uztur normālu aknu veselību, palīdz nodrošināt aknu šūnu aizsardzību un veicina žults veidošanos. Pienenes ekstrakts sekmē normālu aknu un kuņģa funkciju.

Dalīties