Nervu sistēma

Atkal sāp galva. It kā nekas traks, tomēr pašsajūta ir sabojāta un tā var būt dienu no dienas. Galvassāpes ir viens no biežākajiem simptomiem, par ko pacienti sūdzas ģimenes ārstiem. Visbiežākās galvassāpes, ko dēvējam par “parastām” sāpēm, raksturo spriedzes vai saspringuma sajūta, un tās parasti izraisa stress un citi emocionālie faktori.

Cik izplatītas ir galvassāpes?

Dažāda veida galvassāpes sastopamas teju katram otrajam pasaules iedzīvotājam. Saspringuma tipa galvassāpes ir visizplatītākais galvassāpju veids, ar ko diemžēl pazīstama liela daļa cilvēku, jo dzīves temps mūsdienās kļūst arvien straujāks un stresa pilnāks.

Saspringuma tipa galvassāpes ir plaši izplatīta problēma, kas pazemina darba spējas un pasliktina vispārējo dzīves kvalitāti, īpaši gadījumos, kad šīs sāpes ir hroniskas. Sāpes tiek uzskatītas par hroniskām, ja tās ilgst vairāk nekā 6 mēnešus. Ļoti bieži komplektā ar hroniskām sāpēm nāk arī – depresija, aizkaitināmība, trauksme un panika.

Saspringuma galvassāpēm raksturīgs:

  • lēns galvassāpju sākums
  • galva parasti sāp abās pusēs
  • sāpju sajūta līdzinās “spiedošai stīpai ap galvu”
  • sāpes ir gan galvā, gan kakla aizmugurējā daļā
  • sāpes ir vieglas vai vidēji stipras
  • saspringuma tipa galvassāpju laikā bieži ir iespējams turpināt uzsāktās ikdienas aktivitātes

Kādi ir galvenie cēloņi?

Stress un muskuļu saspringums (muskuļu spazmas galvā un kaklā) tiek uzskatīts par galveno faktoru saspringuma galvassāpju attīstībā. Arī redzes pārpūle un ilgstoša sēdēšana pie datora var veicināt galvassāpju rašanos. Tomēr precīzs saspringuma galvassāpju rašanās mehānisms nav zināms. Bieži vien šāda tipa galvassāpes cilvēkiem rodas pēc saspringtas, satraukuma un stresa pilnas dienas.

Kāpēc tās dēvē par stresa galvassāpēm?

Daudzi pētījumi ir apliecinājuši saikni starp stresa intensitāti un saspringuma galvassāpju biežumu, tāpēc tās bieži vien dēvē par stresa galvassāpēm. Faktiski, stress sekmē jebkura tipa galvassāpes, tomēr visciešākā saikne tam ir ar saspringuma galvassāpēm.

Kā ārstēt saspringuma galvassāpes?

Saspringuma galvassāpju gadījumā efektīvi ir parastie bezrecepšu pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, bet jāatceras, ka tos nedrīkst lietot pārāk bieži (vairāk nekā divas dienas nedēļā). Ja galvassāpes parādās regulāri, jādodas pie ārsta, kurš noteiks labāko ārstēšanas metodi.

Bez zālēm saspringuma galvassāpes palīdz novērst arī dažādi terapijas veidi, piemēram, masāža, akupunktūra un krioterapija (ledus komprese uz kakla).

Cik svarīga ir profilakse?

Galvassāpju pacientu dzīvē ļoti lielu nozīmi vajadzētu ierādīt ikdienas režīma ievērošanai: sabalansētam darba un atpūtas ritmam, regulārām maltītēm un pietiekamam ūdens daudzumam. Labvēlīga ietekme ir pastaigām un citām fiziskām aktivitātēm, kas palīdzēs ne vien uzturēt veselu fizisko ķermeni un cīnīties ar stresa sekām, bet arī paaugstinās cilvēka noturību pret sāpju kairinājumiem un stresu.

Daži ieteikumi saspringuma galvassāpju profilaksei:

  • regulāri sporto (vismaz 30 min dienā)

  • ieturi regulāras maltītes

  • ja nepieciešams, atpūties klusā, mierīgā vidē

  • izveido rituālu stresa, satraukuma mazināšanai (joga, masāža vai relaksācijas vingrinājumi)

  • praktizē pareizu ķermeņa pozu, strādājot pie datora, skatoties TV, lasot u.tml.

  • saģērbies silti, ja galvassāpes saistītas ar aukstumu

  • veltī pietiekamu laiku miegam un atpūtai

Kā galvassāpju profilaksei var palīdzēt Sedanorm līnijas produkti?

Tā kā stress un satraukums ir būtiskākie faktori, kuri izraisa saspringuma tipa galvassāpes, svarīgi ikdienā mazināt satraukuma un stresa līmeni!

Lotos Pharma izstrādātie Sedanorm līnijas produkti – Sedanorm un Sedanorm Spray ir radīti, lai palīdzētu situācijās, kad nepieciešamas papildu rūpes par nervu sistēmu.

Sedanorm Spray sastāvā esošais grifonijas sēklu ekstrakts palīdz uzturēt normālu nervu sistēmas darbību. Pētījumos ir noskaidrots, ka grifonijas sēklu ekstrakts satur 5 – hidroksitriptofānu (5-HTP), kurš organismā piedalās serotonīna veidošanās procesā. Serotonīnu daudzi no mums pazīst kā “laimes hormonu”. Savukārt, pasifloras ekstrakts, darbojas nomierinoši, palīdzot uzturēt psihisko relaksāciju. Pateicoties dabiskajam sastāvam Sedanorm līnijas produkti piemēroti lietošanai jau no 12 gadu vecuma.

Dalīties