Vēdera labsajūta

Pavasaris un vasara nāk ne tikai ar svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, bet arī ar zaļumiem un garšaugiem, kas palīdz dažādot uzturu un piešķir ēdieniem, piemēram, salātiem, zupām, zaļajiem kokteiļiem, noteiktas garšas nianses. Tie labi aug jebkurā mazdārziņā un pat kastē uz balkona vai podiņā istabā – izaudzēt var jebkurš. Zaļumi un garšaugi satur arī vitamīnus un citas vērtīgas uzturvielas. Vai zināt, kādus ieguvumus organismam sniedz konkrēti garšaugi?

Dille

Dilles, kam piemīt specifisks aromāts un garšas īpašības, Rietumeiropas virtuvi nav spējušas iekarot, taču kārtīgs latvietis pievieno tās, kur vien iespējams: salātos, mērcēs, zupās, daudziem gaļas un zivju ēdieniem. Dilles bieži tiek izmantotas marinādēs. Turklāt pārtikā tiek lietotas gan svaigas, gan kaltētas, gan sasaldētas dilles. Un ne velti.

Dillēs ir daudz vitamīnu un minerālvielu, tās ir bagātas ēteriskajām eļļām, kam piemīt antibakteriālas īpašības. Tautas medicīnā tās tiek lietotas gremošanas traucējumu gadījumos, arī kad zīdaini piemeklējušas kolikas. Dilles satur antioksidantus – flavonoīdus, terpenoīdus, tanīnus. Flavonoīdi uzlabo kardiovaskulāro veselību un samazina zema blīvuma jeb „slikto” holesterīnu.

 

Piparmētra

Piparmētra ir ārstniecības augs, kas kopš seniem laikiem pazīstams teju visā pasaulē un bieži ticis izmantots vēdera problēmu mazināšanai. Tā satur ēterisko eļļu, kuras galvenā aktīvā viela ir mentols, kas piešķir atsvaidzinošu efektu, iedarbojoties uz aukstuma receptoriem. Nonākot zarnu traktā, piparmētru eļļa atbrīvo zarnu sieniņas no spazmām, kuras izraisa vēdera sāpes un veicina gāzu uzkrāšanos.

Patīkamā un svaigā garša ir iemesls, kādēļ šo augu plaši izmanto arī pārtikas un parfimērijas rūpniecībā, piemēram, zobu pastas, košļājamās gumijas sastāvā.

Pētersīlis

Pētersīlim piemīt izteikta garša un aromāts, tam ir plašs pielietojums kulinārijā – gatavojot salātus, zupas, zivju ēdienus. Pētersīļi satur antioksidantus, vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas.

Iekļaujot uzturā pētersīļus, jūs iegūstat vērtīgas minerālvielas savai veselībai – kāliju, kalciju, mangānu, dzelzi un magniju. Kālijs organismā piedalās sirdsdarbības un asinsspiediena kontrolē, dzelzs nodrošina sarkano asinsķermenīšu veidošanos un to darbību. Savukārt pētersīļu ēteriskā eļļa veicina gremošanu, mazina gāzu uzkrāšanos zarnās un var novērst spazmas.

Rozmarīns

Rozmarīns ir garšaugs ar specifisku, asu aromātu, ko rada tajā esošās ēteriskās eļļas. Tam ir pārbaudīta kulinārā vērtība, un arī veselībai tas nāk par labu. Rozmarīnu var pievienot ne tikai ēdieniem, bet arī izmantot tējas pagatavošanai.

Rozmarīns spēj gan tonizēt (piemēram, pavasara noguruma gadījumā), gan nomierināt pēc satraukuma pilnas dienas. Tas labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu un žults sekrēciju. Tāpat rozmarīnam piemīt pretsāpju, pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība.

Fenhelis

Parastais jeb ārstnieciskais fenhelis ir vizuāli līdzīgs dillēm ar izteiktu anīsa smaržu un garšu. Fenhelis tiek lietots gan kā garšaugs, gan kā ārstniecības augs. Īpaši labs tas ir savienojumā ar jūras produktiem, bet to mēdz pievienot arī desertiem un kulinārijas izstrādājumiem.

Fenheļa ēteriskajā eļļā esošās aktīvās vielas relaksējoši, nomierinoši iedarbojas uz zarnu sieniņu gludo muskulatūru, tādā veidā atbrīvojot uzkrājušās gāzes un mazinot vēdera sāpes.

Lotos Pharma sortimentā ir dabisks produkts vēdera labsajūtai – Spasmoil. sastāvā esošās piparmētras un fenheļa ēteriskās eļļas palīdz samazināt vēdera uzpūšanos, tām piemīt spazmolītisks efekts. Piparmētra palīdz mazināt meteorismu. Fenhelis uzlabo gremošanu.

Dalīties