Sievietes veselība, Sirds veselība

Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis gan vīriešiem, gan sievietēm pusmūžā un vēlāk, tomēr šīs problēmas apmērs sievietēm, it īpaši menopauzes periodā, bieži tiek novērtēts par zemu. Kā samazināt kardiovaskulāro slimību risku sievietēm menopauzes laikā, vai menopauze ietekmē holesterīna līmeni?

Sirds un asinsvadu slimības sievietēm – cik liela problēma?

Nesen veikta aptauja liecina, ka tikai 31% veselības aprūpes speciālistu un 38% sieviešu zina, ka sievietēm menopauzes periodā ir pat lielāks kardiovaskulāro slimību (KVS) risks nekā vīriešiem, un tikai 31% sieviešu menopauzi saista ar sirds slimībām. Veselības riski, kuri sievietes visvairāk uztrauc, ir fiziskie menopauzes simptomi, osteoporoze un krūts vēzis.

Statistika liecina, ka sievietēm pēc menopauzes tieši KVS ir galvenais nāves cēlonis, un iespēja mirt no tām ir deviņas reizes lielāka nekā no krūts vēža. Tradicionāli gan tiek uzskatīts, ka KVS ir pusmūža vīriešu problēma, taču patiesībā šīs slimības skar sievietes biežāk, kaut arī vidēji desmit gadus vēlāk.

Tiek uzskatīts, ka šī kavēšanās ir saistīta ar estrogēna aizsargājošo iedarbību, kas rodas gados pirms menopauzes. Vecumā pēc 40, pazeminoties estrogēna līmenim, aizsargājošais efekts tiek zaudēts un notiek izmaiņas, kas nākamajos gados palielina sirds slimību risku, tāpēc pavisam droši var teikt, ka menopauze ietekmē holesterīna līmeni.

Menopauzes loma un simptomi

Menopauze ir dabisks hormonālu pārmaiņu laiks sievietes dzīvē, un lielākoties tā pienāk 45-55 gadu vecumā. Dabiskās menopauzes iestāšanās laiku ietekmē tādi faktori kā ģenētika, uzturs, smēķēšana un vecums. Latvijā sievietes vidēji šo periodu piedzīvo 49 – 51 gada vecumā. Menopauze skar visas sievietes un notiek, kad olnīcas vai nu dabiski pārstāj ražot estrogēnu, jo samazinās un apstājas olšūnu attīstība un ovulācija, kas ir būtiska gan estrogēna, gan progesterona ražošanai, vai arī tad, kad olnīcas tiek izņemtas vai bojātas ar citu terapiju.

Estrogēna deficīts var izraisīt agrīnas, vidējas un ilgstošas veselības problēmas. Sievietes bieži sastopas ar agrīnās menopauzes simptomiem kā karstuma viļņi, svīšana naktī, miega traucējumi, nogurums un garastāvokļa maiņas. Ļoti izplatīti ir tādi simptomi kā maksts sausums, kairinājums, diskomforts un urīnpūšļa izmaiņas, un, lai gan tie tiek apspriesti retāk, arī par tiem tiek ziņots un mūsdienās tos ārstē biežāk. Menopauzes ilgtermiņa ietekme uz kauliem, kad estrogēna trūkums izraisa kaulu stiprības zudumu (un galu galā osteoporozi) un palielinātu lūzumu risku, ir diezgan labi zināma un tiek medicīniski risināta.

Dabas produkti menopauzes laikā

Pašlaik ir pieejami efektīvi dabas izcelsmes preperāti, kas var atvieglot menopauzes simptomus, piemēram, BiPMSok. Tā sastāvā esošā gurķumētra (Borago officinalis) ir bagātīgs omega-6 „priekšformas” gamma linolēnskābes (GLA) avots. Būtiski, ka gurķumētra satur pat 38% vairāk GLA nekā naktssveces eļļa**. GLA saturošie produkti uztur normālu estrogēna līmeni un plaši tiek izmantoti cīņai ar menopauzes radītajām problēmām**. Sastāvā esošais viteksa ekstrakts palīdz atvieglot menopauzes simptomus un uzturēt ģenitālo veselību.

Dalīties