Miega traucējumi
Miegs

Aptuveni pirms 30 gadiem Hārvardas medicīnas profesors Dr.Czeislers pierādīja, ka dienas gaisma uztur cilvēka iekšējo pulksteni atbilstoši videi. Ikvienam no mums ir nedaudz atšķirīgs diennakts ritms, bet tā vidējais garums ir 24 stundas un 15 minūtes. Cilvēkiem, kuri tiek saukti par pūcēm, jo vēlu iet gulēt, diennakts ir mazliet garāka. Savukārt cīruļiem jeb tiem, kas agri iet gulēt, lai agri celtos, nedaudz pietrūkst līdz 24 stundām.

Vai nakts gaismas iedarbība ir slikta?

Daži novērojumi liecina, ka pastāv saikne starp gaismas iedarbību un cilvēka veselības stāvokli. Piemēram, naktsmaiņas darbiniekiem daudz biežāk tiek novērota diabēta, aptaukošanās un sirds slimību attīstība.

Hārvardas pētījumā 10 cilvēkiem pakāpeniski mainīja viņu diennakts laika ritmu, lai novērotu, vai tas ietekmē aptaukošanos un izraisa diabētu. Tika konstatēts, ka viņu cukura līmenis asinīs palielinājās un leptīna līmenis (hormons, kurš mūsu organismā atbild par sāta sajūtu) samazinājās, veicinot prediabētiska stāvokļa attīstību.

Gaismas iedarbība nomāc melatonīna jeb miega hormona attīstību, negatīvi ietekmējot diennakts ritmu. Pat vāja gaisma var traucēt cilvēka diennakts ritmu un melatonīna sintēzi. Tikai 8 luksi, spilgtuma līmenis, ko pārsniedz lielākā daļa galda lampu un ir divas reizes spožāks apgaismojums, kāds ieteicams naktī, atstāj negatīvu ietekmi uz mūsu veselību. Tas ir arī viens no iemesliem, kādēļ tik daudzi sūdzas par miega trūkumu, jo pārāk spožais apgaismojums samazina mūsu organisma dabīgā melatonīna sintēzi. Pat viena negulēta nakts ir drauds mūsu imūnsistēmai.

Zilās gaismas ietekme uz miegu

Zilā gaisma darbojās kā izslēgšanas slēdzis, kas smadzenēm dod ziņu pārtraukt melatonīna sintēzi. Kaut arī jebkura veida gaisma var nomākt melatonīna sintēzi, zilā gaisma dara to visspēcīgāk. Ja pie normāla diennakts režīma, neuzņemot pārmērīgā daudzumā zilo gaismu, mūsu maksimālā melatonīna koncentrācija tiek sasniegta nakts vidū, ap pulkstens trijiem naktī, tad pie augstas zilās gaismas iedarbības, mūsu diennakts režīms var tikt nobīdīts līdz pat 3 stundām. Tas nozīmē, ka mums ir grūtības iemigt, nakts vidū bieži pamostamies, kā arī visbiežāk nejūtamies izgulējušies un sūdzamies par miega trūkumu.

Kā samazināt melatonīna trūkumu?

Svarīgākais priekšnosacījums, lai samazinātu melatonīna trūkumu, ko rada zilās gaismas ietekme, ir atteikties no viedierīču un jebkādu citu displeju, kā arī spilgta apgaismojuma lietošanas vismaz 2 stundas pirms gulētiešanas. Tas ne tikai uzlabos  miega kvalitāti, bet arī pasargās redzi. Tomēr, ja atteikšanās sagādā grūtības, pārejas periodā izvēlies lietot melatonīna saturošus uztura bagātinātājus. Tie palīdzēs kompensēt zilās gaismas radīto melatonīna deficītu un palīdzēs ātrāk iemigt.

Latvijā radīti melatonīna produkti

Latvijas farmācijas uzņēmums Lotos Pharma ražo kvalitatīvus produktus ar melatonīnu. Tie ir pieejami spreja un kapsulu veidā. 

Good Sleep Spray ir zem mēles izsmidzināms sprejs, kas satur melatonīnu un pasifloras lakstu ekstraktu. Sastāvā esošais melatonīns palīdz samazināt iemigšanai nepieciešamo laiku, kur labvēlīgo ietekmi panāk, uzņemot vismaz 1 mg melatonīna neilgi pirms gulētiešanas. Pasifloras ekstrakts darbojas nomierinoši. Good Sleep Spray ir ērti lietot – viens pūtiens zem mēles 20 minūtes pirms došanās gulēt.

Cilvēkiem, kuriem vairāk patīk kapsulu produkti, būs piemerotas Good Sleep Caps kapsulas. Produkta sastāvā ir melatonīns un augu ekstrakti, kā, piemēram, pasiflora, kas palīdz uzturēt psihisko relaksāciju un veselīgu miegu, kā arī baldriāns, kas veicina mentālo veselību. Savukārt apiņiem piemīt nomierinošs efekts. Good Sleep Caps ir ērti lietot – tikai viena kapsula 20 minūtes pirms došanās gulēt.

Good Sleep Spray uzveiks bezmiegu

 

Dalīties