Miegs

Miegs organismam ir vitāla un fizioloģiskā vajadzība, tieši tāpat kā nepieciešamība ēst un dzert. Līdz ar to naktsmiers vistiešākajā mērā ietekmē cilvēka fizisko un garīgo veselību. Izlasi šo rakstu, lai uzzinātu, kā veicināt iemigšanu, lai samazinātu bezmiega iespējamības riskus un uzlabotu savu pašsajūtu.

Organisma ienaidnieks – bezmiegs

Pat piekopjot veselīgu uzturu un regulāri nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, cilvēki saskaras ar bezmiegu, jo iemesli grūtībām iemigt un gulēšanai ar vairākkārtīgu pamošanos naktī var būt daudz un dažādi, taču sekas tam ir nopietnas. Slikta miega kvalitāte un nepietiekams miegā pavadīto stundu skaits padara cilvēku konstanti miegainu un nogurušu, samazinot koncentrēšanās spējas, traucējot ikdienas gaitās, traucējot ikdienas gaitās, ietekmējot dzīves kvalitāti un organisma funkcionālās spējas.

Bezmiegs var būt pārejošs (pāris dienu vai pāris nedēļu) vai ilgstošs (vairāk nekā mēnesi). Ar īslaicīgu bezmiegu bieži saskaras jaundzimušo vecāki, maiņu darba strādnieki. Taču ilgstošs stress, pārslodze, atsevišķi medikamenti, slimības un vide rada nopietnu risku veselībai. Cilvēkam, kuru moka bezmiegs vairākas dienas, sāk mainīties āriene – parādās “maisiņi” un pampums zem acīm, paliek bēdīgi sejas vaibsti utt.

Taču vēl būtiskākas par ārējām ir organisma iekšējās izmaiņas, kuru laikā tiek negatīvi ietekmēta imūnsistēma, vielmaiņa, atmiņa. Tāpat, ja miegs ir traucēts, tad pastāv paaugstināts risks saslimšanai ar diabētu, hipertensiju (paaugstināts asinsspiediens), kā arī būtiski pieaug infarkta un aptaukošanās iespējamība.

Miega higiēna kā rituāls

Veselīgs cilvēks nesmēķē, piedomā par fiziskajām aktivitātēm, pārmērīgi nelieto alkoholu, treknus ēdienu un novērtē miega lomu savā ikdienā. Taču, neskatoties uz to, ar aizmigšanu un gulēšanu ir problēmas daudziem. Bet, kāpēc moka bezmiegs? Visticamāk, ka tas ir saistīts ar nepareiziem paradumiem pirms došanās gulēt. Proti, lai cilvēks varētu ātrāk iemigt un naktsmiers būtu efektīvāks, noderīgi ir piekopt sava veida rituālu jeb ievērot priekšnoteikumus:

  • Vismaz 30 minūtes pirms gulēšanas izvairīties no televizora un citiem ekrāniem (dators, planšete, viedtālrunis u. c.).
    Prātu aktivizējošas nodarbes, tāpat kā spožā no ekrāniem nākošā gaisma, ķermeni var samulsināt, neļaujot smadzenēm izdalīt melatonīnu – īpašu hormonu, kas darbojas kā organisma “iekšējais pulkstenis” un cilvēkam liek justies miegainam.
  • Parūpēties par guļamistabas gaisa kvalitāti un temperatūru.
    Iemigšanai nesmādēs svaigs gaiss, tāpēc pirms došanās gulēt ir labi izvēdināt istabu. Turklāt iemigt ir vieglāk, ja telpa nav pārāk karsta.
  • Neaizrauties ar diendusu.
    Diendusas faniem jāatceras, ka pārāk ilga diendusa nevar kompensēt naktsmieru, jo tā var sabojāt dabisko miega ritmu, veicinot hroniska bezmiega risku. Ja nu tomēr ir nepārvarama vēlme pēc diendusas, tad tās ilgumam nevajadzētu pārsniegt 45 minūtes.
  • Ērti gultas piederumi.
    Domājot par kvalitatīvu miegu svarīgi ir parūpēties, lai būtu ērts matracis un spilvens, kā arī patīkama gultasveļa un sega. Jā, šīs preces mēdz būt dārgas, taču labs miegs ir svarīgāks par ietaupītu naudiņu.
  • Stresa un uzmācīgo domu samazināšana.
    Ja aizmigt traucē domāšana par nākamās dienas pienākumiem darbā vai mājās, tad atslābināt prātu var palīdzēt dziļā elpošana (ar diafragmas iesaistīšanu), meditācija un citi paņēmieni, piemēram, zāļu tēja.
  • Izvairīšanās no pārēšanās un pārlieku daudz šķidruma uzņemšanas. 
    Ūdens glāze vai neliela tase tējas iemigšanai nereti var pat palīdzēt, taču kategoriski vajadzētu izvairīties no lielām ēdienreizēm, kofeīnu un alkoholu saturošiem dzērieniem.
  • Neatlikt modinātāju.
    Vakarā, pirms došanās gulēt, pareizi būtu izrēķināt, cikos jāceļas. Un pēc tam jāuzstāda modinātājs tādā laikā, lai sanāktu pietiekami daudz miega stundu un no rīta modinātājs nebūtu jāpārliek. Jo celties ar pirmo modinātāju signālu ir veselīgāk un ilgtermiņā arī vieglāk.
  • Nē, strādāšanai gultā!
Aizmigt būs daudz vieglāk, ja ar gultu izveidosies asociācija, ka tā paredzēta tikai gulēšanai.
  • Pārāk daudz miega.
Naktsmieram vajadzētu paredzēt sešas līdz deviņas stundas. Būtiski ir atcerēties, ka pārāk ilgs miegs negatīvi ietekmē cilvēka fizisko un garīgo veselību tieši tikpat ļoti kā regulārs miega trūkums. Tāpēc, lai arī cik ļoti gribētos pēc ilgākas negulēšanas it kā “atgūt” iepriekš zaudētās stundas miegam, pareizi būtu neļauties padsmit stundu ilga miega kārdinājumam, jo tam var būt pilnīgi pretējs efekts nekā iecerēts.

Iemigšanas hormons – melatonīns

Eksperti atzinuši, ka vislabāk ir doties gulēt līdz desmitiem vakarā, jo tas ir laiks, kad mūsu smadzenēs sāk izstrādāties melatonīns jeb miega hormons, kas izdalās, kad paliek tumšs, lai dabīgi veicinātu iemigšanu. Melatonīna ražošanai palīdz arī siltā spektra apgaismojums telpā, samazināts gaismas daudzums pirms naktsmiera, klusuma ievērošana un citi vides faktori. Melatonīns savu darbiņu paveiks sekmīgāk arī tad, ja visas nedēļas garumā tik ievērots līdzīgs gulētiešanas un mošanās grafiks.

Kvalitatīvs naktsmiers ir vienlīdz būtisks biroja darbiniekam, profesionālam sportistam, studentam, jaunajai māmiņai un ikvienam citam no mums, jo miegā, atjaunojas organisma spēku rezerves, bet mūsu smadzenes tikmēr apstrādā un “saglabā” iepriekšējā dienā uztverto informāciju.

Taču ir gadījumi, kad tiek izjaukts cilvēka dabiskais miega režīms vai mainās gulēšanas vides apstākļi, un šādos gadījumos iemigšanu var veicināt, sākot lietot uztura bagātinātāju ar melatonīnu.

Izvēloties Latvijā izstrādāto un ražoto produktu Good Sleep Spray, tā sastāvā esošais melatonīns palīdzēs samazināt iemigšanai nepieciešamo laiku, atvieglojot ar diennakts cikla izjaukšanu saistītās sajūtas. Savukārt Good Sleep Caps uztura bagātinātājā iekļautais pasifloras ekstrakts nomierina un relaksē, nodrošinot veselīgu miegu visas nakts garumā.

Uzlabo savu naktsmieru un aizmirsti par bezmiegu kopā ar Good Sleep Spray!

Dalīties