Imunitāte

Kāpēc Latvijā jāuzņem papildu D vitamīns?

Lai cik saulains un gaišs mums bieži vien nešķistu Latvijas pavasaris un vasara, klimata pētnieku statistika ir nepielūdzama – ar mūsu sauli nepietiek, lai nodrošinātu vajadzīgo D vitamīna līmeni asinīs.

Jo taisnākā leņķī saules stari sasniedz zemi, jo efektīvāk notiek D vitamīna veidošanās ādā. Taču mēs atrodamies pārāk tālu no ekvatora, saules stari krīt slīpi, un pat vasaras saulgriežos Latvijas teritorijas dienvidu daļā saules augstums virs horizonta pārsniedz 57 grādus, bet ziemeļu daļā ir nedaudz lielāks par 55 grādiem. Pēc fiziķu aprēķiniem – UV stari Zemi vismazāk sasniedz tad, kad saule pie debesīm atrodas zemāk par 45 grādiem.

Turklāt Latvijā ierastās lielās mākoņainības ietekmē kopumā saule spīd nedaudz mazāk kā pusi no sava iespējamā spīdēšanas ilguma. Pat vasaras mēnešos vidēji saule spīd tikai 50-60% no iespējamā spīdēšanas ilguma.

Taču arī tad, ja cilvēks maksimāli izmantos mūsu vasaras sauli, D vitamīns sintezēsies tikai ar nosacījumu, ka nelietosim saules aizsargkrēmu – kas savukārt ir bīstami ādas veselībai. Saules aizsargkrēmu lietošana ir efektīva pret kaitīgo starojumu, taču arī dramatiski samazina D vitamīna uzņemšanu ādā – par 95% (krēmi ar aizsardzības faktoru 15 samazina pat par 99,5%).

Tikai pēdējā desmitgadē cilvēki sākuši aktīvi testēt savu saules vitamīna līmeni, un salīdzinoši nesen sākta arī D vitamīna līmeņa izpēte Latvijas iedzīvotājiem kopumā. Saskaņā ar Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Austrumu Klīniskās slimnīcas speciālistu veikto pētījumu 2015. gadā – D vitamīna trūkums un nepietiekamība Latvijas iedzīvotāju vidū ir izplatīta neatkarīgi no vecuma, dzimuma un gadalaika, un tikai apmēram piektajai daļai iedzīvotāju D vitamīna līmenis ir normas robežās. Jaunāki novērojumi vēsta, ka apmēram 85% cilvēku Latvijā trūkst D vitamīna.

Pēdējos gados arī speciālisti visas Eiropas mērogā ceļ trauksmi, jo plašie novērojumu dati liecina, ka vairāk kā pusei eiropiešu ir D vitamīna trūkums, tostarp 13% ir nopietns deficīts.

D vitamīna trūkuma pazīmes

Saules vitamīna līmeni tagad var viegli noteikt asins analīzēs (kopējam līmenim būtu jābūt 45-55 ng/ml). Taču par D vitamīna trūkumu ķermenis var signalizēt arī ar virkni brīdinošu pazīmju.

D vitamīna līmeni vērts pārbaudīt, ja ir:

  1. nogurums, enerģijas zudums;

  2. vispārējs nespēks;

  3. miega traucējumi;

  4. depresija, skumjas, apātija, trauksme, straujas garastāvokļa maiņas;

  5. bieža slimošana ar vīrusu infekcijām;

  6. sāpes kaulos, trausli kauli;

  7. muskuļu vājums, smagums kājās, grūtības uzkāpt pa kāpnēm, piecelties no krēsla;

  8. ēstgribas pasliktināšanās;

  9. galvassāpes, reiboņi, neskaidra galva, traucēta atmiņa;

  10. redzes traucējumi: jutīgums pret gaismu, neskaidra redze, peldoši plankumi, acs sausums, sāpes, apsārtums;

  11. pastiprināta svīšana, īpaši galvas un kakla zonā;

  12. vēdera uzpūšanās, gāzes u.c.

 

Kā efektīvi uzņemt D vitamīnu?

Nav šaubu, ka mums maksimāli vajadzētu izmantot Latvijas īso vasaru un sauli, lai ļautu organismam saražot tik svarīgo D vitamīnu. To var panākt, tikai atrodoties svaigā gaisā – nevis visu dienu pavadot slēgtās telpās. Pašlaik speciālisti atzīst, ka Latvijā D vitamīnu vislabāk var uzņemt tieši pusdienlaikā, kad saules stari krīt augstākajā leņķī. Lai sasmeltos saules hormonu, pietiek ar apmēram desmit minūtēm, kuras pavada pusdienas saulē ar neapsegtām rokām un kājām (seju gan vajadzētu aizsargāt, jo tā ir visjutīgākā ķermeņa daļa). Uzskata, ka vasaras laikā vitamīna D līmenis organismā var palielināties līdz pat divām reizēm.

Turklāt saule un gaisma mums sniedz vēl arī daudzus citus ieguvumus veselībai: saules infrasarkanie stari veicina kolagēna sintēzi ādā; gaisma ir nepieciešama melatonīna produkcijai, kas liek justies labi diennakts ritmā un neizjust depresīvus stāvokļus u.tml.

Protams, ja cilvēks kaut kādu iemeslu dēļ neuzņem D vitamīnu ar sauli, ir labāk tā krājumus nodrošināt aruztura bagātinātāju – nekā nepapildināt nemaz. Par profilaktisku devu atzītas 2000 IU dienā, un vēlams šo procesu kontrolēt, veicot D vitamīna līmeņa noteikšanu asinīs pēc četru mēnešu lietošanas. Ārsti arī iesaka ik pa laikam ievērot pārtraukuma periodus, jo pārmērīga D vitamīna deva var uzkrāties aknās.

Papildus ieguvumu veselībai var sniegt D vitamīns kompleksā ar citiem vitamīniem un mikroelementiem, sevišķi, ja sastāvdaļas savstarpēji mijiedarbojas un veicina viena otras iedarbību. Izvēloties šādu kompleksu, noteikti jāpievērš uzmanība tajā iekļautā D vitamīna devai – parasti tā ir pārāk maza, lai palīdzētu uzveikt D vitamīna trūkumu.

Pavasarī ieteicams, piemēram, tāds produkts kā Imunosil Virufix, kas nodrošina spēcīgu imūnsistēmas atbalstu uz visu diennakti. Lotos Pharma piedāvātā produkta Imunosil Virufixsastāvā ir pieci elementi, kas veicina organisma aizsargspējas: D vitamīns, cinks, kvercetīns, C vitamīns un melatonīns, turklāt D vitamīns iekļauts lielā devā (4000IU). Cinks, C un D vitamīni veicina normālu imūnsistēmas darbību, kvercetīns sniedz pozitīvu ietekmi cīņā ar vīrusiem, savukārt melatonīns palīdz samazināt iemigšanai nepieciešamo laiku.

Imunosil Virufix var lietot no 18 gadu vecuma: 2 sarkanās kapsulas 1 reizi dienā no rīta un 1 zilo kapsulu 1 reizi dienā 20 min. pirms gulētiešanas.

 

Dalīties