Imunitāte

Plūškoks Latvijas iedzīvotājiem lielākoties vēl pasvešs, kaut arī redzēts – ja ne kādā dārzā, tad vismaz bildēs. Interese par plūškoku aug ne tikai dārzkopju aprindās, bet arī veselīgu produktu cienītāju vidū, jo tas ir viens no pasaulē pazīstamākajiem ārstniecības augiem. Šeit ir jāpievērš uzmanība, ka Latvijā sastopamas divas plūškoka sugas – sarkanais plūškoks, kurš ir indīgs un kuram ir vairāk dekoratīva nozīme, kā arī melnais plūškoks, kas audzējams gan kā ārstniecības augs, gan kā augļu koks. Zied no maija līdz pat jūlijam, bet augļi nogatavojas augustā, septembrī. Reti sastopams savvaļā, biežāk tiek audzēts apstādījumos.

Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta datiem, melnā plūškoka (Sambucus nigra) ogās ir gandrīz divas reizes augstāka antocianīdu koncentrācija nekā jebkurās citās ogās. Antocianīdi ir augu valsts krāsvielas, visspēcīgākie dabā sastopamie antioksidanti – vielas, kas darbojas, lai pasargātu šūnas no iespējamiem brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem, kā arī stimulē organisma imūnsistēmu.

Plūškoka ogas turklāt satur arī askorbīnskābi, karotīnu, rutīnu, alkaloīdu – sambucīnu, miecvielas, organiskās skābes, ēteriskās eļļas u.c. Valstīs, kur plūškoku audzēšana ir tradicionāla, no šīm ogām gatavo vīnu, bezalkoholiskos dzērienus, ievārījumus u.c.

Lai arī mēs nepazīstam plūškoku tik labi kā ceļtekas, kumelītes vai pīlādžus, tam ir sava vieta arī Latvijā. Pie mums plūškoks varbūt nav tik ražīgs kā citās valstīs, tomēr ir entuziasti, kuri to audzē.

Latvijas farmācijas uzņēmums Lotos Pharma patērētājiem piedāvā melnā plūškoka balzamu Imunosil Sambucus, kura sastāvā ir koncentrēta melnā plūškoka sula, kas palīdz nodrošināt normālu imūnsistēmas darbību un atbalsta organisma aizsargspējas. Imunosil Sambucus papildina uzņēmuma ražoto imunitātes līniju, tas noderēs gan pašiem mazākajiem, gan pieaugušajiem. Balzams ir pieejams 100 ml un jaunajā 250 ml iepakojumā!

Dalīties